VR Therapie

Verwerking van angsten en fobieën

Wat is het ?

Angststoornissen kunnen je nogal beperken in je leven. Je durft bijvoorbeeld niet naar openbare plekken of naar plekken waar veel mensen samenkomen.

Virtual Reality Exposure Therapie (VRET) kan je helpen om van je angststoornis af te komen. In een veilige omgeving wordt een angstige situatie nagebootst. Via Virtual Reality Exposure Therapie krijg je stap voor stap je angsten onder controle. 


Voor wie?

Virtual Reality Exposure Therapie is bedoeld voor mensen met uiteenlopende angststoornissen ( fobieën) . Bijvoorbeeld pleinvrees, hoogtevrees, vliegangst, sociale angsten, claustrofobie, prikangst,....

Vooraleer te starten met VR als behandelmethode, is het belangrijk om samen ook de gezondheidssituatie te bespreken. De VR bril mag niet bij gelijk wie gebruikt worden ( bv. zwangerschap, eventuele evenwichtsstoornissen enz...).

 

Hoe werkt het?

Als je een virtual reality-bril op zet, lijkt het net alsof op je een andere plek bent. In de werkelijkheid ga je nergens heen, maar virtueel wel. Het voelt levensecht aan. Je hersenen maken namelijk geen onderscheid tussen de virtuele ervaring en de echte ervaring. Met de VR-bril en de bijhorende video's kan elke situatie worden nagespeeld. Je bezoekt virtueel een druk plein of stapt virtueel een vliegtuig in of je bent virtueel in een kamer waar de dokter je een prik geeft. 

De angstgevoelens die worden opgewekt, verdwijnen na een tijdje weer. Zo leer je dat je bepaalde situaties niet hoeft te vermijden. Wordt het je toch even te veel? Dan zet je gewoon de bril af. 


Deze video’s zijn er ondertussen voor veel verschillende fobieën. De duurtijd van het opzetten van de VR-bril is maximum 20 minuten.